2020. február 24., hétfő

Insta, Messenger=Tanulás?!

Szervusz kedves Olvasó!

Mivel is lenne szebb kezdeni a blogomat, ha nem úgy, hogy beszélgetünk valamiről, amiről manapság mindenki beszél már, a digitális technológiáról. Mindenki beszél róla, mindenki használja, minden területen az életünk része. Pont ezért kézenfekvő az, ha a diákok számára leendő tanárokként utat mutatunk, hogyan lehet egyesíteni az egész napos telefonnyomkodást és a tanulást. Két fő területhez kapcsolódóan szeretnék most pár olyan ötletet összegyűjteni, amely számomra már vagy bevált vagy pedig olyan módszer, amelyet szívesen használnék majd később.
Az első terület a közösség felesztése, amelyre mi is lehetne egyértelműbb, mint a közösségi oldalak kihasználása. Pár tényt biztosan meg tudunk állapítani ehhez kapcsolódóan:
  • A diákokat biztosan jobban el fogjuk érni messengeren, mint emailben.
A diákok többsége messenger üzenetek tömkelegét küldi el, miért ne használhatnánk ezt ki? Valóban, nem feltétlenül ez a leghivatalosabb módja az üzenetváltásnak, de ha a cél a kapcsolattartás kialakítása, a válaszkészség előremozdítása, akkor sokkal egyszerűbb.
  • Insta oldal a sulinak? Hát persze. Modern, egyszerű, népszerű. A diákok biztosan előbb örülnek az ottani viszontlátásnak, mint az ősrégi suliújságokban. Pláne, ha még a suli leendő diákjai, az ő szüleik is tudnak ott tájékozódni.
Ehhez személyes tapasztalatot is tudok hozzűfűzni, ugyanis emlékszem, hogy 2013-ban, amikor jelentkeztem a gimnáziumba, akkor próbáltam képekre, helymegjelölésekre, hashtagekre rákeresni a sulival kapcsolatban. Akkor sajnos mégcsak csekély képmennyiséggel találkoztam, ez azóta megváltozott, de úgy gondolom még mindig van hova fejlődni e téren.
  • A google sokféle lehetőséget biztosít számunkra, mindenképpen érdemes a google drive adta lehetőségeket kihasználni.
Úgy gondolom, egy közösen szerkeszthető google drive, ami akár évekig megőrzi az osztállyal kapcsolatos képeket, általuk létrehozott fájlokat, rengeteget érhet.  Képzeljük csak el, hogy mennyire felemelő érzés közösen nézegetni a szalagavató előtti napokban az első osztálykirándulás képeit, vagy éppen a már kilencedikben átvett anyagok kivonatait bármikor elővehetik a diákok, az érettségi előtt akár félkész tételekkel is dolgozhatunk. 

https://quizlet.com/
https://quizlet.com/
https://kahoot.com/
https://kahoot.com/
A másik terület a tudás integrálása, amelynél két fő kedvenc alkalmazásomat szeretném megemlíteni. Az egyetem alatt rengetegszer előkerül az órákon az egyik személyes kedvencem, a Kahoot, amely akár a tudás tesztelésére biztosít játékos felületet. Színes, zenés, kicsit talán dedós, de annyira jópofa, hogy bármikor szívesen alkalmaznám. A másik abszolút kedvencem a Quizlet. Évek óta használom arra, hogy játszva megjegyezzek tényszerű adatokat, memoritereket. Ezen alkalmazás használatának játékosságát, egyszerűségét legszívesebben mindenkinek megmutatnám. Amennyiben a diákok megtapasztalják, hogy a szokásos játékok telefonos játékok helyett, inkább ezzel játszanak pár alkalommal, máris felfedezik, hogy tudásuk sokkal könnyebben is rögzülhet, ez pedig sikerélményre fog okot adni, ezáltal buzdítva az alkalmazás többszöri használatára. Bár ez akár függőséghez is vezethet, nem hallottam még olyanról, hogy valakit a tanulásra függés miatt szidtak meg.